fot. Pexels.com

Gotując niemalże każdego dnia, łatwo jest wpaść w rutynę i nie mieć pomysłu na nowe dania. Podpowiadamy, jak zrobić domowe obiady tak, aby byłoy smacznie i zdrowe.

Naleśniki orkiszowe

Kto nie lubi naleśników? Jest to chyba jedna z najbardziej lubianych potraw. Szczególnie że można zrobić ją zupełnie po swojemu: na słodko lub słono, w dowolnej kombinacji. Naleśniki orkiszowe to po prostu zdrowsza wersja znanych i lubianych placków.

Do ciasta na naleśniki potrzebujemy: 250 g mąki orkiszowej jasnej, 1 jajka, szczypty soli, 1 szklanki mleka i 1/3 szklanki wody gazowanej (sprawia ona, że placki są delikatne i puszyste) oraz oleju roślinnego do smażenia.

Mąkę orkiszową przesiewamy przez sitko i dodajemy szczyptę soli. Następnie wbijamy do niej jajko, dolewamy mleko i wodę gazowaną. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Jeśli wyjdzie ono za rzadkie – dodajemy mąki, jeśli zbyt gęste – wlewamy trochę więcej wody gazowanej. Gotowe ciasto odkładamy na 15 minut.

Na rozgrzaną olejem roślinnym patelnię wlewamy porcję ciasta, które rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy około pół minuty, następnie to samo robimy z drugą stroną naleśnika. 

fot. Pexels.com

Klopsiki z kalafiora

Są szybkie do zrobienia i bardzo sycące. Posmakują zarówno fanom diety wegańskiej, jak i mięsożercom.

Klopsiki można usmażyć bądź upiec. W przypadku tej drugiej opcji należy jednak pamiętać, aby wcześniej dodać oleju do masy, z której będziemy lepić kulki.

Do usmażenia około 15 klopsików potrzebujemy: 3 szklanki startego kalafiora, ½ szklanki mąki z ciecierzycy, 3 łyżki zmielonych płatków owsianych, 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, około 2 łyżeczki ulubionych przypraw (będą tu pasować na przykład: papryka, papryka wędzona, kumin, gotowe mieszanki przypraw), olej do smażenia (lub 2-3 łyżeczki oleju do pieczenia, jeśli przyrządzamy klopsiki w piekarniku), odrobina ciepłej wody.

Składniki należy dokładnie wymieszać w misce, a na koniec dodać do nich ciepłą wodę. Odstawiamy masę na kilka minut, aby siemię lniane i płatki owsiane mogły napęcznieć. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy więcej wody. Następnie formujemy klopsiki zwilżonymi dłońmi. Gotowe kulki smażymy na patelni lub pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Klopsiki z kalafiora najlepiej podawać z sezonowymi warzywami. Idealną przystawką dla takiego obiadu może być wegańska zupa krem, hummus lub wegański domowy pasztet.

fot. Pexels.com

Domowe obiady – pizza na spodzie z cukinii

To zdecydowanie zdrowszy zamiennik tego powszechnie uwielbianego włoskiego dania. W tego typu pizzy nie używa się mąki, co sprawia, że mogą ją jeść także osoby z alergią na gluten. Jest to również wersja bardzo szybka do wykonania – całość zajmuje jedynie 30 minut!

Do upieczenia pizzy ze spodem z cukinii potrzebujemy następujących składników: 340 g cukinii (ok. 1,5 warzywa), 2 jajka, ser mozzarella (1 opakowanie), 3 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, oliwa z oliwek, ulubione dodatki, które chcemy dodać na pizzę oraz przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka (1 łyżeczka), papryka chilli (1/2 łyżeczki), oregano (2 łyżki), garść świeżej bazylii.

Musimy osobno przygotować spód oraz sos do pizzy.

Aby przygotować spód, na początku obieramy cukinię i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Kilkakrotnie wyciskamy z niej wodę (to ważne – inaczej „ciasto” nie zbije się i nie będzie chrupiące). Jajka ubijamy i mieszamy z cukinią, następnie mieszankę tę posypujemy oregano. Całość przekładamy do formy (wcześniej natłuszczając ją oliwą z oliwek) i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.

Przyrządzanie sosu zaczynamy od obrania pomidorów ze skórki. Następnie kroimy je na kawałki, solimy i pieprzymy, a potem całość miksujemy bądź blendujemy na jednolitą masę. Przecier wlewamy do garnka i dusimy przez 7-8 minut.

Podczas gdy przecier się gotuje, kroimy cebulę i czosnek na drobne kawałki, które następnie podsmażamy razem z bazylią na oliwie z oliwek. Kiedy już się podsmażą, dodajemy je do garnka z sosem i jeszcze przez chwilę dusimy na małym ogniu.

Upieczony spód smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy na niego plasterki mozzarelli oraz wybrane przez nas dodatki. Całość wkładamy do piekarnika jeszcze na 5-8 minut. Następnie pizza jest gotowa do zjedzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here