19Zima to idealny czas na rozgrzewające trunki. Sprawdź, jak w domowy sposób przyrządzić nalewki, które nie tylko cię rozgrzeją, ale także pomogą w trawieniu.
1. Nalewka bursztynowa
Bursztyn ma właściwości przeciwzapalne, jest lekiem na reumatyzm, astmę i inne schorzenia układu oddechowego. Oprócz tego kwas bursztynowy stymuluje pracę jelit, nerek i układu nerwowego. Będzie to świetny dodatek do odchudzania zimą, także podczas późniejszych etapów diety SIRT.
Do sporządzenia nalewki potrzebujemy 1,5 dag pokruszonego bursztynu i 0,35 l spirytusu. Bursztyn zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie przelewamy całość do innego naczynia, bez osadu. Po odcedzeniu zgniatamy bursztyn tłuczkiem i ponownie zalewamy taką samą dawką spirytusu.
2. Nalewka z żurawiny
Żurawina to smaczne i zdrowe jedzenie, jest bogatym źródłem polifenoli, które pomagają chronić organizm przed infekcjami układu moczowego i nowotworami. Oprócz tego owoc ten wspiera także układ trawienny.
Składniki na nalewkę z żurawiny to: 1,5 szklanki żurawiny, 250 ml wódki, 1 szklanka cukru, 120 ml spirytusu.
Żurawinę zgniatamy/blendujemy/mielimy, a następnie wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy ją wódką. Całość odstawiamy na 14 dni. Potem płyn filtrujemy przez gazę, a następnie dodajemy do niego cukier. Na samym końcu dodajemy spirytus, a nalewkę rozlewamy do butelek i zostawiamy na co najmniej miesiąc.
Trunek ten możemy pić codziennie, ale w małych ilościach. Jeśli mamy wątpliwości, może skorzystać z usług dietetyka i dowiedzieć się, czy takie spożycie jest dla nas wskazane.
3. Nalewka z wiśni
Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działa stymulująco na pracę żołądka, wspiera proces oczyszczania organizmu z toksyn, stosuje się ją w celu poprawy krążenia oraz przeciwgorączkowym.
Aby sporządzić nalewkę z wiśni, potrzebujemy 1 litr spirytusu, 600 ml przegotowanej wody, 1 kg wiśni (dojrzałych) i cukier.
Wydrylowane wiśnie wrzucamy do słoika, następnie zasypujemy je cukrem. W innym naczyniu mieszamy część spirytusu z wodą, następnie ową mieszanką zalewamy wiśnie. Słój należy przechowywać w ciemnym miejscu przez co najmniej 4 tygodnie. Następnie dolewamy resztę spirytusu i zostawiamy nalewkę jeszcze na 3 miesiące. Po tym czasie, zanim będzie ona gotowa do spożycia, należy ją najpierw odcedzić.
4. Nalewka z orzecha włoskiego
Ten trunek idealnie sprawdza się na dolegliwości żołądkowe. Nalewka z orzecha włoskiego sprzyja łagodzeniu dolegliwości układu pokarmowego, zwłaszcza biegunki i zatrucia. Orzechy zawierają bowiem garbniki, które wspomagają oczyszczanie układu pokarmowego z toksyn. Działają także bakteriobójczo. Taka nalewka pomoże również obniżyć ciśnienie.
Potrzebne składniki to: 10 zielonych (niedojrzałych) orzechów włoskich pokrojonych na drobne kawałki, 500 ml wódki, 3 goździki, laska cynamonu i 200g brunatnego cukru.
Orzechy zalewamy wódką. Następnie dodajemy goździki, cynamon i cukier. Nalewkę należy przechowywać w ciepłym i zacienionym miejscu. Po kilku dniach należy ją przecedzić i ponownie odłożyć, tam razem najlepiej na kilka miesięcy.
Dzięki dodanym przyprawom nalewka z orzecha włoskiego jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna i bardzo aromatyczna.
5. Nalewka z aloesu
Aloes ma wiele właściwości leczniczych – nie bez powodu jest obecnie tak szeroko stosowany w kosmetyce i farmaceutyce. Nalewka z niego będzie leczyć i regenerować pęknięcia skóry, podrażnienia i skaleczenia. Jednak oprócz tego ułatwia ona trawienie i pomoże nam na przykład przy zaparciach, gdyż działa przeczyszczająco.
Do przygotowania nalewki potrzebujemy 10 liści aloesu, 500 ml czerwonego wina i 500g miodu. Uwaga: liście powinny mieć minimum 2, a maksymalnie 5 lat.
Liście mielimy w maszynce lub wyciskamy z nich sok przy pomocy sokowirówki. Na 1 szklankę soku z aloesu przypada 1 szklanka alkoholu. Następnie dodajemy miód, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na tydzień. Po siedmiu dniach możemy przefiltrować płyn i porozlewać go do butelek.
Jest to stosunkowo szybka do przyrządzenia nalewka, w porównaniu do innych, których dojrzewanie może trwać nawet kilka miesięcy.