Ta pochodząca z bliskiego wschodu pasta szczególnie w ostatnich latach podbiła serca Polaków. Sprawdź, jak przyrządzić hummus samodzielnie w domu.
Klasyczny hummus
Prosty, składający się głównie z ciecierzycy, o znajomym smaku. Ta uniwersalna pozycja ucieszy niejedną osobę podczas spotkań towarzyskich lub wieczoru we dwoje. Oprócz tego, że pysznie smakuje, ma także sporo innych zalet: zapobiega anemii (ciecierzyca to bogate źródło żelaza), zawiera zdrowe tłuszcze, pozytywnie wpływa na układ krwionośny i poziom cholesterolu, pomaga kontrolować poziom cukru, sprzyja odchudzaniu.
Do przyrządzenia klasycznego hummusu potrzebujemy: 200 g ziaren ciecierzycy, 4 łyżki pasty tahini, 4 łyżki soku z cytryny, 3-4 ząbki czosnku, 1 szklankę zimnej wody, 1,5 łyżeczki kuminu, 1,5 łyżeczki soli.
Ciecierzycę trzeba najpierw odpowiednio przygotować. Należy ją namoczyć, a później ugotować. Ugotowana ciecierzyca powinna ważyć około 450 g.
Zimną wodę wstawiamy do lodówki. Pozostałe składniki miksujemy na gęstą pastę. Podczas miksowania stopniowo dodajemy zimnej wody. Gotową pastę najlepiej przełożyć do słoika i spożyć w przeciągu tygodnia.
Hummus jest odpowiedni do spożycia dla osób żyjących według diety wegańskiej.
Hummus ze szpinakiem
Oprócz domowego obiadu dobrze jest też robić zdrowe domowe przekąski. Hummus ze szpinakiem będzie w tym celu idealny.
Składniki to: 150 g ugotowanej ciecierzycy, 50 g świeżego szpinaku, 1 łyżeczka chlorelli, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sezamu (niełuskanego), 0,5 szklanki oliwy, sok z cytryny, sól lub sojowy.
Najpierw należy zmiksować szpinak, oliwę, czosnek, sok z cytryny, chlorellę, sezam oraz sól/sos sojowy. Do całości stopniowo dodajemy ciecierzycę. Dokładną ilość oliwy możemy regulować według swoich preferencji. Dokładnie miksujemy.
Hummus z pieczonym batatem
Kto nie lubi batatów? Te słodkie ziemniaki nadają się do prawie wszystkiego – można z nich zrobić chociażby frytki, zupę krem czy wykorzystać do domowego pasztetu. No i oczywiście zrobić na ich bazie hummus.
Potrzebujemy: 240 g ugotowanej ciecierzycy, 1 niedużego batata, kilka łyżek pasty tahini, 40 g oliwy, 40 g wody, 1 ząbek czosnku, sok z połówki cytryny.
Najpierw musimy piec batata w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po ostudzeniu blendujemy go wraz z całą resztą składników. Możemy eksperymentować z proporcjami wedle własnego uznania.
Hummus z pieczoną papryką zieloną lub czerwoną
Składniki potrzebne do tego wariantu pasty to: 240 g ugotowanej ciecierzycy, 2 papryki (zielone lub czerwone), garść zielonej pietruszki (w przypadku przyrządzania hummusu z zielonej papryki – do czerwonej pietruszka może nie pasować), kilka łyżeczek tahini, 40 g oliwy, 40 g wody, ząbek czosnku, sok z połówki cytryny.
Podobnie jak batata, papryki należy piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu papryk miksujemy je razem z resztą składników.
Hummus z suszonymi pomidorami
Jest bardzo aromatyczny, ma wyrazisty smak, będzie prawdziwym hitem spotkań towarzyskich.
Do jego przygotowania potrzebujemy 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 cytrynę, 4-5 łyżeczek pasty tahini, 10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, 3-4 łyżki oliwy, 2-4 ząbki czosnku, szczypta soli, kilka łyżeczek wody dla konsystencji.
Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować, odlewając wcześniej ciecierzycę na sicie.
Ciekawostka: hummus na słodko
Dokładnie tak! Jest to bardzo niepopularna kombinacja, niemniej istnieje i ma się bardzo dobrze, a smakuje przepysznie. Może służyć on na przykład jako pasta do paluszków, herbatników lub innych ciastek, owoców.
Do jego przyrządzenia potrzebujemy 400 g ugotowanej ciecierzycy, 1 opakowanie cukru z wanilią, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę pasty tahini, 1 łyżkę gładkiego masła orzechowego i olej kokosowy.
Ugotowaną ciecierzycę miksujemy, a olej kokosowy rozpuszczamy w garnku na niedużym ogniu. Następnie do ciecierzycy dodajemy cukier puder, cukier z wanilią i olej kokosowy. Wszystko miksujemy. Potem dodajemy masło orzechowe oraz pastę tahini i miksujemy ponownie.