Zupa krem to zdrowy i sycący posiłek, na który powstaje coraz więcej kreatywnych przepisów. Poniżej przedstawiamy najlepsze 4 z nich.
1. Zupa dyniowa
Domowe obiady mogą przybierać także charakter orientalny, a dyniowa zupa krem, która jest niesamowicie popularna w Chinach, stanowi tego idealny przykład. MOże składać się na nie także hummus.
Do ugotowania tego dania będziemy potrzebować: 1 dynię średniej wielkości, 1 litr bulionu, 2 ziemniaki (nieduże), 2 marchewki, 1 cebulę, 1 ząbek czosnku, kilka łyżek oleju, cukier brązowy lub miód, wysokoprocentową śmietanę, 1 cytrynę oraz przyprawy: imbir, cynamon, chilli, kardamon, sól i pieprz.
Obrane warzywa należy pokroić w grubą kostkę. Następnie podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy miód lub cukier, tak, aby się skarmelizował.
Warzywa przekładamy z patelni do garnka z bulionem. Następnie dodajemy tam również przyprawy – najważniejszą z nich jest imbir.
Zawartość garnka miksujemy przy pomocy na przykład blendera. Jeżeli zupa okaże się być zbyt gęsta – możemy dodać do niej wody.
Na sam koniec dodajemy do zupy soku z cytryny i śmietany. Całość mieszamy, dodajemy szczyptę pieprzu i soli.
Dobrym uzupełnieniem do dyniowej zupy krem może być na przykład domowy pasztet.
2. Zupa krem z ciecierzycy
Bardzo smaczna i zdrowa pozycja.
Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników: 2/3 szklanki suchej ciecierzycy lub 1 puszka ugotowanej, konserwowanej ciecierzycy, 2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy, 1 por, 1 cebula, 1 ziemniak, 500 ml wywaru z jarzyn, 150 ml mleka, 50 ml śmietanki kremówki 30-procentowej.
Suchą ciecierzycę należy zalać zimną wodą na około 2 cm ponad poziom ciecierzycy. Odstawiamy ją do namoczenia na całą noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości, przez 2 godziny, pod przykryciem, z dodatkiem soli. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Cebulę kroimy w kostkę, następnie podsmażamy ją na oliwie. Dodajemy pokrojonego pora i całość smażymy około dwóch minut. Następnie dorzucamy obranego, pokrojonego ziemniaka i podsmażamy jeszcze minutę.
Potem wlewamy gorący wywar, dodajemy ciecierzycę (wraz z wodą z gotowania), całość zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez około 15 minut pod przykryciem.
Na samym końcu całość miksujemy w blenderze na gładki krem, dodajemy mleko i śmietankę, po czym miksujemy raz jeszcze.
Jeśli po przyrządzeniu zupy zostanie ci jeszcze trochę ciecierzycy, możesz ją wykorzystać inspirując się top 5 najlepszymi przepisami na hummus.
3. Zupa krem z brokułów
To propozycja szczególnie dla tych, którzy starają się przestrzegać diety wegańskiej.
Składniki: 2 łyżki oliwy, 1 posiekana cebula, ¼ posiekanych łodyg natki pietruszki, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 duży ziemniak pokrojony w drobną kostkę, 1 brokuł, 4 szklanki bulionu, 3 szklanki wody, 1 łyżeczka soli.
Najpierw odkrawamy różyczki brokuła, a gałązkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę, następnie dodajemy tam również czosnek i pietruszkę, a następnie łodygi brokuła i ziemniaki. Całość mieszamy i podsmażamy przez kilka minut.
Później całość zalewamy bulionem, a po zagotowaniu trzymamy na małym gazie przez około 10 minut, dopóki ziemniaki i łodygi brokuła nie będą miękkie.
Następnie dolewamy wody i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy różyczki brokuła, przyprawiamy solą i gotujemy przez 5 minut. Na koniec zupę miksujemy blenderem.
4. Zupa krem z batata
To pozycja szczególnie dobra na zimę – dzięki zawartym w niej przyprawom jest bardzo rozgrzewająca.
Składniki: ½ dużej białej cebuli (lub 1 mała), 1 duży batat, 1 ząbek czosnku, 1 l bulionu z kury lub warzywnego, 1 łyżka oliwy, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki kolendry w proszku, ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki, szczypta imbiru.
Batata oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku na oliwie podsmażamy najpierw cebulę i ząbek czosnku, po 2 minutach dodajemy batata. Wszystko razem smażymy przez 5-6 minut. Następnie dodajemy przypraw i całość trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę.
Później całość zalewamy bulionem i gotujemy przez około 10 minut, a następnie całość miksujemy za pomocą blendera.
Zupa będzie jeszcze lepsza, jeśli podamy do niej na przykład grzanki, prażoną cebulkę, prażony słonecznik lub ser feta.