fot. Pexels.com

Zupa krem to zdrowy i sycący posiłek, na który powstaje coraz więcej kreatywnych przepisów. Poniżej przedstawiamy najlepsze 4 z nich.

1. Zupa dyniowa

Domowe obiady mogą przybierać także charakter orientalny, a dyniowa zupa krem, która jest niesamowicie popularna w Chinach, stanowi tego idealny przykład. MOże składać się na nie także hummus.

Do ugotowania tego dania będziemy potrzebować: 1 dynię średniej wielkości, 1 litr bulionu, 2 ziemniaki (nieduże), 2 marchewki, 1 cebulę, 1 ząbek czosnku, kilka łyżek oleju, cukier brązowy lub miód, wysokoprocentową śmietanę, 1 cytrynę oraz przyprawy: imbir, cynamon, chilli, kardamon, sól i pieprz.

Obrane warzywa należy pokroić w grubą kostkę. Następnie podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy miód lub cukier, tak, aby się skarmelizował.

Warzywa przekładamy z patelni do garnka z bulionem. Następnie dodajemy tam również przyprawy – najważniejszą z nich jest imbir.

Zawartość garnka miksujemy przy pomocy na przykład blendera. Jeżeli zupa okaże się być zbyt gęsta – możemy dodać do niej wody.

Na sam koniec dodajemy do zupy soku z cytryny i śmietany. Całość mieszamy, dodajemy szczyptę pieprzu i soli.

Dobrym uzupełnieniem do dyniowej zupy krem może być na przykład domowy pasztet

fot. Pexels.com

2. Zupa krem z ciecierzycy

Bardzo smaczna i zdrowa pozycja.

Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników: 2/3 szklanki suchej ciecierzycy lub 1 puszka ugotowanej, konserwowanej ciecierzycy, 2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy, 1 por, 1 cebula, 1 ziemniak, 500 ml wywaru z jarzyn, 150 ml mleka, 50 ml śmietanki kremówki 30-procentowej.

Suchą ciecierzycę należy zalać zimną wodą na około 2 cm ponad poziom ciecierzycy. Odstawiamy ją do namoczenia na całą noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości, przez 2 godziny, pod przykryciem, z dodatkiem soli. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.

Cebulę kroimy w kostkę, następnie podsmażamy ją na oliwie. Dodajemy pokrojonego pora i całość smażymy około dwóch minut. Następnie dorzucamy obranego, pokrojonego ziemniaka i podsmażamy jeszcze minutę.

Potem wlewamy gorący wywar, dodajemy ciecierzycę (wraz z wodą z gotowania), całość zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez około 15 minut pod przykryciem.

Na samym końcu całość miksujemy w blenderze na gładki krem, dodajemy mleko i śmietankę, po czym miksujemy raz jeszcze.

Jeśli po przyrządzeniu zupy zostanie ci jeszcze trochę ciecierzycy, możesz ją wykorzystać inspirując się top 5 najlepszymi przepisami na hummus.

fot. Pexels.com

3. Zupa krem z brokułów

To propozycja szczególnie dla tych, którzy starają się przestrzegać diety wegańskiej.

Składniki: 2 łyżki oliwy, 1 posiekana cebula, ¼ posiekanych łodyg natki pietruszki, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 duży ziemniak pokrojony w drobną kostkę, 1 brokuł, 4 szklanki bulionu, 3 szklanki wody, 1 łyżeczka soli.

Najpierw odkrawamy różyczki brokuła, a gałązkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę, następnie dodajemy tam również czosnek i pietruszkę, a następnie łodygi brokuła i ziemniaki. Całość mieszamy i podsmażamy przez kilka minut.

Później całość zalewamy bulionem, a po zagotowaniu trzymamy na małym gazie przez około 10 minut, dopóki ziemniaki i łodygi brokuła nie będą miękkie.

Następnie dolewamy wody i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy różyczki brokuła, przyprawiamy solą i gotujemy przez 5 minut. Na koniec zupę miksujemy blenderem.

4. Zupa krem z batata

To pozycja szczególnie dobra na zimę – dzięki zawartym w niej przyprawom jest bardzo rozgrzewająca.

Składniki: ½ dużej białej cebuli (lub 1 mała), 1 duży batat, 1 ząbek czosnku, 1 l bulionu z kury lub warzywnego, 1 łyżka oliwy, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki kolendry w proszku, ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki, szczypta imbiru.

Batata oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku na oliwie podsmażamy najpierw cebulę i ząbek czosnku, po 2 minutach dodajemy batata. Wszystko razem smażymy przez 5-6 minut. Następnie dodajemy przypraw i całość trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę.

Później całość zalewamy bulionem i gotujemy przez około 10 minut, a następnie całość miksujemy za pomocą blendera.

Zupa będzie jeszcze lepsza, jeśli podamy do niej na przykład grzanki, prażoną cebulkę, prażony słonecznik lub ser feta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here