fot. Pexels.com

Samodzielnie zrobiony domowy pasztet to świetny pomysł na potrawę wielkanocną, ale nie tylko. Zobacz, jak w łatwy sposób urozmaicić jedzenie w swoim domu. Przedstawiamy najlepsze domowe pasztety w dwóch różnych odsłonach. 

Tradycyjny domowy pasztet mięsny

Każdy, kto ceni sobie domowe obiady i wypieki, na pewno z chęcią zje także zrobiony w domu pasztet. Najlepsze, że do jego przyrządzenia możemy użyć takiego mięsa, jakiego tylko chcemy. Pasztet przyrządzimy na przykład z drobiu, wieprzowiny czy królika.

Będą nam potrzebne następujące składniki: około 1 kg dowolnego mięsa, 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej, 1 marchewka, 1 pietruszka, ½ selera, 1 cebula, 1 czerstwa bułka, 3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego.

Aby przygotować się do przyrządzenia pasztetu, na początek musimy dokładnie umyć i obrać warzywa, czerstwą bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, a mięso oddzielić od kości.

Warzywa i mięso kroimy w kostkę (z wyjątkiem cebuli – ją najlepiej będzie pokroić w piórka).

Najlepiej użyć dużego garnka. Na jego spodzie rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy resztę warzyw, które dusimy przez kilka minut. Po ich upływie wrzucamy mięso (oprócz wątróbki) i smażymy je z warzywami. Potem wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy wodą (mięso ma być nią przykryte). Gotujemy przez około 40 minut. Wątróbkę wrzucamy na do garnka po pół godziny, na 10 minut przed końcem gotowania.

Po ugotowaniu bulion odlewamy do osobnego naczynia, a warzywa i mięso ostudzamy, a następnie dokładnie mielimy, najlepiej nawet kilka razy.

Mięso przekładamy do dużej miski, wbijamy do niego jajka i dodajemy namoczoną bułkę, pieprz, sól, czosnek i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie masę przelewamy do form. Pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach. 

fot. Pexels.com

Pasztet wegański

Zgadza się, dobrze przeczytaliście! Smaczny domowy pasztet nie musi mieć w sobie ani mięsa, ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Przedstawiamy pyszny przepis, który jest w stu procentach odpowiedni w diecie wegańskiej.

Potrzebne składniki to: 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 3 duże marchewki, 1 korzeń pietruszki, ½ selera, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 40 g suszonych grzybów (namoczonych przez noc w szklance wody), 1 szklanka prażonego słonecznika, 250 g suchej kaszy jaglanej, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka suszonej kolendry, 1 łyżka tymianku, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżka rozmarynu, 2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego), 1 łyżka wędzonej papryki, pieprz dla smaku według uznania, 1 łyżka soli. 

fot. Pexels.com

Podczas przyrządzania pamiętajmy przede wszystkim o tym, aby dzień wcześniej zalać grzyby wodą i pozostawić je do namoczenia na noc.

Siekamy cebulę oraz czosnek, a następnie dusimy je na patelni z dodatkiem wody, tak długo, aż zmiękną. Później dodajemy pokrojony seler, marchewki i pietruszkę. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut, w razie potrzeby na bieżąco dolewając wody. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz grzyby (razem z wodą, w której namaczaliśmy je przez noc). Dusimy tak długo, aż wszystkie składniki zmiękną.

W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną oraz prażymy słonecznik (na suchej patelni). Następnie blendujemy go na mąkę.

Jeśli duszone warzywa i grzyby są już miękkie, zdejmujemy pokrywkę i trzymamy patelnię na gazie do czasu wyparowania wody. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Resztę zawartości przekładamy do dużej miski, dodajemy kaszę jaglaną, zmielony słonecznik, pozostałe składniki oraz przyprawy. Następnie blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy, którą przelewamy do foremek do pieczenia.

Pasztet możemy udekorować liśćmi laurowymi. Wierzch należy spryskać oliwą przed pieczeniem. Danie trzymamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 75 minut.

Upieczony pasztet powinien mieć twardą i ciemną skórkę oraz miękki środek. Najlepiej będzie pozostawić go do ostudzenia na co najmniej kilka godzin.

Wegański pasztet może być choćby dodatkiem do zupy krem lub posłużyć jako zdrowa przekąska, podobnie jak na przykład hummus z warzywami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here